RESCUE REMEDY

Το 1930, ο Dr Bach κατάφερε να σώσει τη ζωή ενός ψαρά όταν τον έσυραν αναίσθητο από τη θάλασσα μετά από ναυάγιο, μόνο με τη χορήγηση του Rescue remedy (Ίαμα διάσωσης). Έκτοτε, αυτό το τόσο σημαντικό ίαμα προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στις κρίσιμες καταστάσεις πανικού σε εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας συναισθηματική υποστήριξη την κάθε στιγμή, όπου υπάρχει ανάγκη.

Το Rescue remedy είναι το πιο διάσημο από όλα τα ανθοϊάματα, πωλείται στα περισσότερα φαρμακεία, και έχει παρατηρηθεί ότι επαναφέρει γαλήνη και ηρεμία σε στρεσογόνες, πιεστικές και σοκαριστικές συνθήκες, τότε που θα θέλαμε να φωνάξουμε βοήθεια ή να πατήσουμε το eject για να εκτιναχτούμε αποφεύγοντας την κατάσταση.

Τέτοια παραδείγματα μπορεί να είναι η οδήγηση στην κίνηση, η αναμονή των απαντήσεων του γιατρού ή των εξετάσεων, μία συνέντευξη, το ταξίδι με αεροπλάνο, οι επερχόμενες εξετάσεις στη σχολή, η οργή, το σάστισμα από σοκ, μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά ή στο σπίτι, η επίσκεψη στον οδοντίατρο, το ‘άγχος της σκηνής’, το αίσθημα πανικού και απειλής από άτομα, ασθένειες (τοκετός, πόνος, εγχείρηση, ατύχημα, λιποθυμία) και περιστάσεις, καθώς και η αντιμετώπιση ξαφνικών και δυσβάσταχτων ειδήσεων, όπως η απόλυση ή ο χωρισμός.

Αποτελεί επίσης σημαντικό βοήθημα όταν κάποιος θέλει να αντιμετωπίσει το άγχος και τις κρίσεις πανικού με φυσικό τρόπο, και πολλοί είναι όσοι το επιλέγουν για να καταφέρουν να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη από μία πολύ απαιτητική ημέρα. Είναι η ιδανική επιλογή όταν δεν υπάρχει χρόνος να ετοιμαστεί ένα εξατομικευμένο μίγμα ανθοϊαμάτων.

Είναι δηλαδή ο απόλυτος συνοδός μας και εξυπηρετεί να έχουμε ένα μπουκαλάκι Ιάματος διάσωσης πάντα στο σπίτι και στην τσάντα, για συμπαράσταση την ώρα μιας συναισθηματικής ανάγκης.

Κυκλοφορεί σε σταγόνες ή σπρέι για λήψη από το στόμα ή όταν αυτό δεν είναι δυνατό στάζουμε μερικές σταγόνες στα χείλη ή στα σημεία παλμού.

Είναι διαθέσιμο επίσης σε μορφή κρέμας εξωτερικής χρήσης για τσιμπήματα, κοψίματα, ακμή, μελανιές, αλλεργίες, δερματίτιδες, ήπια εγκαύματα και φλεγμονές.

Η δράση του μπορεί να είναι άμεση γιʼαυτό και ονομάζεται ίαμα διάσωσης ή ίαμα πρώτης βοήθειας, και επιδρά το ίδιο καλά στα ζώα.

Στην πραγματικότητα δεν είναι ένα ίαμα όπως θα περιμέναμε, αν και λειτουργεί ως ένα ενιαίο ίαμα. Αντίθετα πρόκειται για τη μοναδική έτοιμη προαναμειγμένη φόρμουλα που δημιούργησε ο Dr Bach, η οποία αποτελείται από πέντε επιμέρους ανθοϊάματα:

1. Rock Rose για τον έντονο φόβο
Θετική δυναμική: Διατηρώ το κουράγιο μου την ώρα του πανικού

2. Cherry Plum για την απώλεια συναισθηματικού ελέγχου
Θετική δυναμική: Χαλαρώνω τη συναισθηματική υπερφόρτωση

3. Star of Bethlehem για το σοκ
Θετική δυναμική: Βρίσκω παρηγοριά, είμαι επαρκής

4. Impatiens για την ανυπομονησία να τελειώσουν όλα γρήγορα
Θετική δυναμική: Έχω υπομονή παρά την αναστάτωση

5. Clematis για το σάστισμα & τη λιποθυμική τάση
Θετική δυναμική: Παραμένω παρών

Σημειώστε ότι η κρέμα Rescue περιλαμβάνει ένα ακόμα ίαμα, το Crab apple ως απολυμαντικό παράγοντα.

Το άτομο μπορεί να να ωφεληθεί άμεσα λαμβάνοντας μερικές σταγόνες καθώς επιταχύνεται ο μηχανισμός αυτοΐασης του σώματος. Μας επαναφέρει γρήγορα στη φυσιολογική ισορροπία ώστε να μπορέσουμε με ηρεμία να αντιμετωπίσουμε την κάθε περίσταση.

Λήψη

Προσθέτουμε 4 σταγόνες στο νερό ή το ρόφημα επιλογής μας ή ρίχνουμε απευθείας πάνω στη γλώσσα 4 σταγόνες του ιάματος όσο συχνά απαιτείται. Λαμβάνουμε όσο συχνά έχουμε ανάγκη, μέχρι να επανέλθει ο συναισθηματικός έλεγχος. Για προληπτική λήψη, ξεκινάμε λίγες ημέρες νωρίτερα και κατά την ίδια ημέρα μπορούμε να παίρνουμε τις 4 σταγόνες ως και ανά 10 λεπτά μέχρι την παρουσίαση, τις εξετάσεις, κλπ. Είναι ασφαλές και δόκιμο να καθορίσουμε εμείς οι ίδιοι πόσο συχνά το χρειαζόμαστε.

Αν η συναισθηματική ένταση παραμένει, χρειάζεται να εξεταστεί ένα από τα μεμονωμένα ιάματα Bach ή ένα μίγμα ιαμάτων.

Τips!

  • Είναι κατάλληλο για όλη την οικογένεια και κάθε ηλικία.
  • Μπορεί να ληφθεί παράλληλα με συμβατικές θεραπείες καθώς και με άλλα ανθοϊάματα Bach.
  • Ιδανικά για περιστασιακή χρήση αντί για χρήση σε μόνιμη βάση.
  • Αν νιώθετε ότι σας χρειάζεται διάσωση διαρκώς ή αν παίρνεται το Rescue remedy πολύ καιρό, ψάξτε τις βαθύτερες αιτίες μέσα από μία συνεδρία με σύμβουλο ανθοθεραπείας.
  • Μπορεί να ληφθεί όσο συχνά νιώθετε ότι χρειάζεστε υποστήριξη μέχρι να ανακτήσετε το συναισθηματικό έλεγχο.
  • Δεν υπάρχει υπερδοσολογία.
  • Κατάλληλο για χορήγηση στα ζώα αλλά και στα ταλαιπωρημένα φυτά.
  • Δεν υποκαθιστά την κλασική ανθοθεραπεία.
  • Η βέλτιστη αποτελεσματικότητα προκύπτει με τη λήψη πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων όπως οι πόνοι περιόδου ή η ημικρανία. Αν χορηγηθεί σε δεύτερο χρόνο, μπορεί να διευκολύνει να διατηρήσετε μία ψυχολογική απόσταση.
  • Κυκλοφορεί κάτω από διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με την κατασκευάστρια εταιρία ανθοϊαμάτων Bach (π.χ. Recovery remedy ή Five flower essence)

Οι διάσημοι και το Rescue remedy

Μπορεί να έχουν γεμάτους τραπεζικούς λογαριασμού και χιλιάδες fan ανά τον κόσμο, όμως κατά καιρούς χρειάζονται και εκείνοι αυτή την πρόσθετη συναισθηματική παρηγοριά και υποστήριξη όπως όλοι εμείς.

Ονόματα όπως η Gwyneth Paltrow, η Jennifer Aniston, η Cate Blanchett, o Dr Oz, η Salma Hayek, η Naomi Watts, η Daryl Hannah, η Miranda Kerr, η Rebecca Romijn καθώς και άλλοι, είναι ανάμεσα στους οπαδούς των ανθοϊαμάτων Bach και του Ιάματος διάσωσης!

Παίρνω το Ίαμα διάσωσης και δεν καταλαβαίνω κάποιο αποτέλεσμα. Γιατί;

Το Ίαμα διάσωσης αποτελεί το μοναδικό σύνθετο ίαμα για γενική χρήση σε κρίσιμες καταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να μην καλύπτει το συναισθηματικό φορτίο που βιώνετε, αφού δεν έχει ετοιμαστεί συγκεκριμένα πάνω στις ανάγκες σας. Σε αυτή την περίπτωση, ετοιμάστε ένα ατομικό μίγμα στηριγμένο στα συναισθήματα που σας προκαλεί η κατάσταση και αν το κρίνετε σκόπιμο προσθέστε σε αυτό και το Ίαμα διάσωσης.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να προστεθεί το Larch για τόνωση της αυτοπεποίθησης ή το Mimulus για το συγκεκριμένο φόβο. Αν σας δυσκολεύει η επιλογή, επικοινωνήστε με το σύμβουλο ανθοθεραπείας Bach της εμπιστοσύνης σας, προκειμένου να σας βοηθήσει σε μία στοχευμένη και εξατομικευμένη επιλογή.

Σημείωση

Τα ανθοϊάματα Bach συντηρούνται σε μικρή ποσότητα αλκοόλ, μοιρασμένη σε πολλές σταγόνες, γεγονός που τα καθιστά γενικά ασφαλή στη χρήση τους από όλους. Σε περίπτωση που σας χορηγούνται φάρμακα με αντένδειξη στο αλκοόλ (πιθανό αν βρίσκεστε σε φαρμακευτική αγωγή απεξάρτησης από το αλκοόλ), επικοινωνήστε με την Ελπίδα Ταραντίλη MSc, BFRP ή ρωτήστε τη συμβουλή του γιατρού που σας παρακολουθεί.

Δεν υποκαθιστά ιατρική παρακολούθηση.

Πηγές

-Bach Institute Hellas
-The Bach Centre
-The Bach flower remedies Step by step, Judy Howard
-The encyclopedia of Bach flower therapy, Mechthild Sceffer
-Martin & pleasance